tag:blogger.com,1999:blog-11542218205957185282024-03-13T05:07:30.729+02:00alkotni jó...nincs itt semmi új, csak az alkotás öröméről egy kis emlék...Bettihttp://www.blogger.com/profile/08017003187669781031noreply@blogger.comBlogger128125tag:blogger.com,1999:blog-1154221820595718528.post-68558245343434834942015-12-15T12:21:00.002+02:002015-12-15T12:21:22.535+02:00KipróbálnámSajtos pogácsa Limarától
Linzer Gabriellától
BeigliBettihttp://www.blogger.com/profile/08017003187669781031noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-1154221820595718528.post-36019295310003723312015-02-23T18:27:00.000+02:002015-02-23T18:49:53.853+02:00Kipróbáltam: lencsepástétom vagy főzelék.Az antalvalin találtam, vöröslencsével kell készíteni, de nekem nem volt itthon csak zöld. Azzal is finom lett. Főztem már lencsefőzeléket, de ott más fűszereket használtam. Szerintem ez finomabb, illetve jobban ízlett a gyerekeknek.
Hozzávalók:
50 dkg vöröslencse
2 fej hagyma
6-10 gerezd fokhagyma
1 kávéskanál római kömény
1-1 csipet gyömbér, kurkuma, koriander, garam masala (ez nem tudom mi, Bettihttp://www.blogger.com/profile/08017003187669781031noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-1154221820595718528.post-67950087612862087652014-12-16T18:29:00.002+02:002019-12-21T10:37:49.869+02:00Tojásfehérjés sütiMaradt négy tojásfehérjém.
Kerestem egy receptet. Az elsők között ezt hozta elém a kereső:
http://gabicsek.blogspot.ro/2014/01/tojasfeherjes-sutemeny.html
Hozzávalók:
1 őzgerincformához
- 5 tojásfehérje
- 13 dkg vaj
- 10 dkg kristálycukor
- 13 dkg sima liszt
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 evőkanál frissen facsart citromlé
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük. (170 fokra, de nekem nincs fokmérőm). A Bettihttp://www.blogger.com/profile/08017003187669781031noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-1154221820595718528.post-19549287285491673482014-12-06T19:17:00.001+02:002014-12-06T19:17:39.418+02:00Pólóból - újra hasznosításEgy másik blogon láttam az ötletet. Kipróbáltam. majd a lányom is elkészítette. Itt mutattam be képekkel, szöveggel, hogyan készítettünk a kopott nyakú pólóból egy nyakbavalót hűvös, szeles őszi napokra.
Bettihttp://www.blogger.com/profile/08017003187669781031noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-1154221820595718528.post-41873504335881316612014-08-14T16:04:00.001+03:002014-08-14T16:04:36.918+03:00Kipróbáltam a következő recepteket:
Pizza: Pizzatészta Jamie Oliver-től recept és Pizza- és paradicsomszósz Jamie Oliver-től recept. Nekem tetszett a végeredmény. A családból volt aki meg se kóstolta, volt aki megette, de a bolti szerinte jobb és volt aki szerint nagyon finom lett.
Áfonyás muffint, mert muffint kért az egyik gyerek és mert maradt egy fél csésze áfonya a hűtőben. A gyerkek azt mondták, nem Bettihttp://www.blogger.com/profile/08017003187669781031noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-1154221820595718528.post-57148143390012287422014-02-19T20:58:00.001+02:002014-02-19T21:00:14.962+02:00FánkGyerekkoromban nagyon szerettem a fánkot, s nagymamám gyakran azzal várt, amikor meglátogattuk. Nem emlékszem, hogy anyukám is sütött volna. Ezért úgy gondoltam, hogy sok idő kell hozzá és nem könnyű elkészíteni. (Nálam a gyors és egyszerrű a lényeg, ha receptről van szó. Lassan rájöttem, hogy ez nagyon relativ.)
A rendteremtő oldalon találtam egy receptet ezzel a címmel: Kipróbáltam. Elég Bettihttp://www.blogger.com/profile/08017003187669781031noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-1154221820595718528.post-8045494582062111862014-02-12T01:49:00.005+02:002014-02-12T01:49:55.382+02:00Finom lettBögrés fahéjas, gyömbéres muffin recept 12 muffinhoz (innen kis változtatással):
2 bögre liszt1 csomag sütőpor1 bögre barna cukor1 tk fahéj0.5 tk gyömbér (őrölt)2 db tojás1 dl napraforgó olaj1.75 dl kefír - most nekem 200 ml joghurtom volt.
A lisztet, a sütőport, a barna cukrot, 1 tk fahéjjal és a gyömbérrel egy tálban összekevertem.Egy másik edényben a tojásokat, az olajat és a joghurtot Bettihttp://www.blogger.com/profile/08017003187669781031noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-1154221820595718528.post-79664995238323467622013-10-12T23:04:00.002+03:002013-10-12T23:04:51.727+03:00KenyérRopogós héjú, kovászolt, üvegtálban sült kenyér.
Video: http://youtu.be/ac_7V4oxf5I
Leírás itt.
Kovász: 20 dkg sima liszt 22 dkg langyos víz 5 g friss élesztő
24 órát pihenés lefedve (16 is elég)
Tészta: Az előzőleg összekészített kovász 40 dkg sima liszt 15 dkg langyos víz 1 dkg friss élesztő 2 teáskanálnyi só
1 teáskanál almaecet
Dagasztás. 35-40 perc pihenés, hogy duplájára nőjön. Bettihttp://www.blogger.com/profile/08017003187669781031noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-1154221820595718528.post-24623445856925505822013-10-11T08:00:00.000+03:002013-10-13T00:24:36.487+03:00Bettihttp://www.blogger.com/profile/08017003187669781031noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-1154221820595718528.post-6046772520660984212013-10-10T23:28:00.000+03:002013-10-13T00:24:15.914+03:00Ropogós kiflitsütöttem.
Recept és video Max oldalán itt.
Mível idővel egyes infók eltűnnek a netről, azért feljegyzem a hozzávalókat magamnak:
Hozzávalók, 16 db-hoz:
Kovász:
13 dkg sima liszt
13 dkg langyos víz
1 dkg élesztő
-4-6 óra pihenés, kelesztés - azt hiszem ettől lesz olyan más, különös a kifli.
Tészta:
-1 adag kovász (~27 dkg)
- 50 dkg liszt
- 32 dkg langyos víz (amit a kezünk elbír)
- 2 dkg Bettihttp://www.blogger.com/profile/08017003187669781031noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-1154221820595718528.post-50021156980961581502013-07-04T17:18:00.000+03:002013-07-04T17:19:14.884+03:00Kálcium, vas, fehérje és vitaminokEgy finom nyers és vega receptet találtam Cristela blogján. Micsoda finomság! Főleg ha egy kicsit lehűlt a hűtőben. Azt olvastam gazdag kálciumban, vasban, fehérjében, vitaminban. Bár állítólag hűtőben egy hétig is eláll, nálunk egy nap alatt elfogyott.
Hozzávalók:
- 10 kanál nyers szezámmag
- 4 kanál chia mag
- 4 kanál kókuszreszelék (vagy erdei mogyoró)
- 4 kanál mandula
- 10 kanál Bettihttp://www.blogger.com/profile/08017003187669781031noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-1154221820595718528.post-59305348680487803532013-06-02T17:53:00.000+03:002014-05-21T12:15:30.156+03:00hab, hab, EPERHABNagyon szeretjük így tavasz végén, nyár elején az eperhabot. Frissen, de talán még jobban lefagyasztva, akkor olyan, mint a fagyi.
Hogyan készítem?
1 kg vagy legalább 80 deka epret összeturmixozok. Két tojás fehérjét felverek habbá ízlés szerint cukorral (ne legyen túl édes) és lassan hozzáadom az összeturmixolt epret. Sokat kell verni, míg jól felverődik és megkeményedik a hab.
Így nézett ki Bettihttp://www.blogger.com/profile/08017003187669781031noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-1154221820595718528.post-15680289538151299882013-03-04T22:54:00.001+02:002013-03-04T22:54:54.808+02:00Egyszerű joghurtos sütiEgyik kolleganőmtől kaptam a receptet néhány évvel ezelőtt. Egyszerű kis süti, de finom, a napokban újra sort kerítettem rá.
Hozzávalók:
10 kanál cukor
1 tojás
1 citrom héjja
10 kanál olaj
1 kk szódabikarbóna és egy kis citromlé
1 sütőpor
2,5 csésze liszt
1 joghurt
dió, mazsola, rahát
Elkészszítés:
A 10 kanál cukrot elkavarjuk 1 egész tojással, 1 citrom reszelt héjjával (kihagyom vagy Bettihttp://www.blogger.com/profile/08017003187669781031noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-1154221820595718528.post-41518135077677583992012-12-21T14:01:00.001+02:002012-12-21T14:01:53.806+02:00Sütőtök krémlevesNagyon rendes gyerekeim vannak, ma az ebédnél biztos azok voltak. Új levest főztem. Ők pedig megették, annak ellenére, hogy előtte azt mondták, hogy ne főzzek töklevest, az nem finom. Jó, finom, finomabb, mint ...-így beszéltek róla ebéd végén. Bár egyikük se vett kétszer, a rendes adagjukat megették. Ezért hát kiírom magamnak ide a receptet, amit a neten találtam és lehetőségeim szerint Bettihttp://www.blogger.com/profile/08017003187669781031noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-1154221820595718528.post-84683483545601985902012-12-20T22:45:00.000+02:002012-12-20T22:46:00.520+02:00Gyümölcsös joghurt nálunkVannak időszakok, amikor egy-egy étel "menő" lesz nálunk, akkor gyakrabban kerül az asztalra, pocakba.
Egy ilyen mostanában a joghurt lekvárral. Én gyümölcsjoghurtnak is mondom, mert házi készítésű lekvárt teszünk bele, gyümölcsdarabokkal, áfonya, eper, barack... Igaz, hogy a lekvárban van cukor, de elolvastam a gyümölcsjoghurt összetevőit, van benne glukóz és fruktóz is, tehát...
Bettihttp://www.blogger.com/profile/08017003187669781031noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-1154221820595718528.post-51513267929475804882012-11-15T23:00:00.001+02:002013-10-11T23:33:28.464+03:00Csavart briósNagyon finom.
http://limarapeksege.blogspot.ro/2012/10/csavart-brios-maskent.htmlBettihttp://www.blogger.com/profile/08017003187669781031noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-1154221820595718528.post-1073715767153654762012-10-24T17:09:00.001+03:002012-10-28T23:01:31.860+02:00Újra felfedeztema mixerem.
Régen, amikor a mixert vettük, azt néztük, hogy legyen kése, amivel a bébinek pépesíteni tudjam az ételt. Főként erre használtam az aprítós részét. S csak most nemrég jöttem rá, hogy milyen jól és könnyen elkészíthető vele káposztasaláta, amit addig én mindig (nem túl gyakran) kézzel reszeltem le a kézi reszelőn - nem volt valami könnyű.
Most már szívesen, örömmel, könnyen, Bettihttp://www.blogger.com/profile/08017003187669781031noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-1154221820595718528.post-10929103499399206452012-10-23T17:20:00.000+03:002012-10-23T17:20:54.156+03:00nyers paradicsom levesNagyon érdekesnek találom a nyers étkezést. Nem próbáltam még hosszú távon csak nyers koszton élni, de olvasva Victoria Boutenko: "A nyers étel csodája" című könyvét, elhiszem, hogy lehet így élni. Sok infó van a neten a témában. Ligia Pop oldalán is sok érdekes infó és recept is van, itt pl. egy hétre való. De persze szinte bármit ki lehet próbálni, ami ízlik.
Magam részéről remélem, hogyBettihttp://www.blogger.com/profile/08017003187669781031noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-1154221820595718528.post-27595629045741945872012-10-02T23:04:00.000+03:002012-10-02T23:04:15.557+03:00Gyümölcsös lepényEzt a receptet valamikor régen Evódia yahoos blogján találtam. Kipróbáltam. A másik blogomon meg is van. De mivel azóta ide gyűjtöm a recepteket és ma újra elkészítettem a szilvás változatot, ide is átmásolom, most kép nélkül. A süti gyorsan elkészül és nagyon finom.
Gyümölcsös lepényHozzávalók:4 tojás1 csésze cukor1 csésze margarin vagy olaj (én olajat tettem)1 csésze tej vagy joghurt, Bettihttp://www.blogger.com/profile/08017003187669781031noreply@blogger.com3tag:blogger.com,1999:blog-1154221820595718528.post-87294134544770188592012-09-05T23:30:00.000+03:002012-09-06T00:40:03.133+03:00Pellenka "torta"Nem én készítettem, nem is én kaptam. Kicsi lányomnak készítette Inci. Nagyon jól nézett ki. Olvastam, hallottam már ilyesmiről, s volt, hogy vittünk is pellenkát, ha babalátogatóba mentünk, de nekem nem jutott eszembe ez a nagyszerű ötlet.
Ez volt a "torta". A tején levő rózsa is finom volt. A "tortából" pedig az alsó sornál tartunk most.
Bettihttp://www.blogger.com/profile/08017003187669781031noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-1154221820595718528.post-74279675100226322052012-06-26T17:47:00.001+03:002012-06-26T17:52:04.444+03:00Leírom, mert ez most beváltRég nem sütöttem muffint. Most volt egy kis maradék tej, épp két és fél deci és két tojás is árválkodott a hűtőben és mivel kicsit lehűlt az idő, s ígény is van valami édesre, hát gondoltam kipróbálok egy új receptet. Olyan finom lett, hogy egy-kettőre el is fogyott.
Csokis-vaníliás muffin
Hozzávalók:
10 dkg tejcsokoládé
30 dkg liszt
2 teáskanál sütőpor
9 dkg cukor
2 csomag vaníliáscukor
1Bettihttp://www.blogger.com/profile/08017003187669781031noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-1154221820595718528.post-48663556543477792722012-04-27T17:00:00.000+03:002012-10-23T17:21:10.507+03:00Zöld turmix
Mostanában két könyvet is olvastam nyers étel témában. Ezeknek hatására próbáltam ki a zöld turmixot.
Így készül:
Egy gyümölcs: eddig csak banánt használtam, de lehet almát, barackot, egyebet.
Egy csészényi (vagy inkább több) zöld levél, ami épp van a háznál és ehető: petrezselyem levele, zeller levél, menta levele, karalábé levél, répa levél, zöldhagymaszár, pitypanglevél, spenót, sóska, Bettihttp://www.blogger.com/profile/08017003187669781031noreply@blogger.com1tag:blogger.com,1999:blog-1154221820595718528.post-29974355518103041572012-04-27T14:18:00.002+03:002012-04-27T16:54:10.921+03:00Keksz szalámiA gyerekekkel nagyon szeretjük, együtt készítjük.
Több receptem van. A legjobb anyósomtól való. Azért is szeretem, mert tej nélküli. Mikor nem akarok sütni, főként nyáron melegíteni a konyhát, akkor jól jön a desszertet kérő gyerekeknek egy kis kekszszalámi.
Hozzávalók:
300 g keksz
1,5 deci víz
150 g cukor
2 kanál kakaó
100 g vaj
A kekszet összetörjük, hozzáadjuk a kakaót.
A vízet a cukorral Bettihttp://www.blogger.com/profile/08017003187669781031noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-1154221820595718528.post-19657432155543769402011-12-22T14:30:00.000+02:002011-12-22T14:30:59.451+02:00Horgolt babaruhaBettihttp://www.blogger.com/profile/08017003187669781031noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-1154221820595718528.post-29589806610663777822011-12-15T15:54:00.001+02:002011-12-15T15:55:00.502+02:00Diós süti kép nélkülMár rég nem sütöttem ez a recept szerint. Pár óra alatt elfogyott a süti, így kép nem készült róla. Egyszerű, gyors diós süti. Nevét nem tudom. Kölünlegessége, hogy nem kell bele zsíradék.
Hozzávalók:
1 tojás
1 sütőpor
1 bögre cukor
1 bögre darált dió
1 bögre tej
1 bögre liszt + 2 kanál liszt.
Összekeverjük, tepsibe tesszük, megsütjük. Nálunk hamar elfogyott.Bettihttp://www.blogger.com/profile/08017003187669781031noreply@blogger.com0