péntek, október 15, 2010

Sütizős nap

volt ma nálunk. Semmi édeset nem készítettem, csak sósat.

Először finom sajtos pogácsát, amiről már írtam egyszer itt. Délelőtt összegyúrtem a hozzávalókat, majd kimentünk csúzdázni, vásárolni, aztán ebédeltünk, felolvastam, altattam és csak azután került sor a pogácsák kiszaggatásra, kb. 6-7 óra múlva. Addig a konyhában (22 fok) várt a tészta. Talán azért lettek ilyen szép nagyok a pogácsák? 

A recept a mindmegette oldalról van.
Hozzávalók:
400 g liszt
250 g margarin (vaj, zsír)
200 ml tejföl
3 dkg élesztő
150 g reszelt sajt
2-3 teáskanál só (ízlés szerint)
Tetejére tojássárga és reszelt sajt.
Összegyúrjuk, kiszaggatjuk, megsütjük.

A fele azon nyomban elfogyott, felét eltettem honapra.

Aztán kértek a lányok ilyen perecet. Ennyi maradt. 
Még jó, hogy a hozzávalókat feljegyeztem magamnak annak idején, mikor először készítettem, mert azóta a blog ahonnan a recept van, megszünt.

És végül: Evódiánál olvastam házilag készített zsemléről. Aztán kerestem a neten egy olyan receptet, ami megfelelt az én épp itthon levő alapanyagaimnak. Limaránál találtam ezt a receptet, elkészítés leírással, jó kis videóval. 

Hozzávalók: 
2 dl langyos tej
2 ek. cukor
1 tk. só
40 g olaj
1 tojás
100 g joghurt
60 dkg liszt
2 dkg élesztő


Nekem tej épp nem volt itthon, így módosítottam: 1,5 dl vízet, 2 kanál tejfölt tettem a tej helyett. A kenyérsütőben kelesztettem, aztán a zsemléket még kicsit átgyúrtam, valahogy úgy ahogy a videón van. Finomak lettek!

5 megjegyzés:

  1. Nagyon kívánatosak! Nekem éppannyira mint a tiltott gyümölcs...

    VálaszTörlés
  2. Sajnálom.
    Most szükságünk volt ezekre, mert kirándulós napra készültünk. Tudom, hogy nem egészséges ez a sok gabonaféle, de csak jobb, mint a gyorséttermi kaja.

    VálaszTörlés
  3. Hűűű, de jól néz ki az a pogácsa! Nekem még sose sikerült jó pogácsát sütnöm... mostanában már nem is próbálkozok. Ezt kb. milyen hőfokon sütötted? Nálam vagy kiszárad, vagy az alja pirul csak.

    VálaszTörlés
  4. Hőfokot nem tudok, régi tűzhelyem van, nem lehet tudni a fokot. Közepes-erős tűzön.
    :) -nem tudok mit kezdeni az olyan receptekkel, ahol azt írja: 180 vagy 220 fokon kell sütni nem tudom hány percig. De ha azt írja: erős tŰzön vagy azt, hogy közepes tűzön -az világos.
    :)

    VálaszTörlés
  5. OK, ezzel én is így vagyok, és pont ilyen választ vártam :)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...